Дієта донора/ки крові: що це таке та як правильно підготуватись до процедури?
dietologist Tetiana Lakusta
Донація крові не менш важлива за донати волонтерам/кам на фронт. Спільно з лікаркою-дієтологинею Тетяною Лакустою та платформою доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» розповідаємо, як підготувати себе до цієї процедури.
Правильна підготовка потрібна передусім, щоб забезпечити задовільний стан донора/ки після процедури. А також щоб підтримати його / її здоров’я в довготривалій перспективі та запобігти дефіцитним станам.
Матеріал підготовлено в рамках співпраці платформи «Бережи себе» та організації «Агенти крові».
Як правильно підготуватись?
Підготовка до донації має закривати певні потреби: достатній водний баланс, харчова підготовка залізовмісними продуктами та якісний сон.
Американський Червоний Хрест, наприклад, говорить таке:
- перед донацією варто якісно та повноцінно поспати;
- людина має пити досить багато рідини. Рівень водного балансу можна оцінювати за кольором сечі — якщо організм достатньо гідратований (насичений водою) та людина не має супутніх захворювань, колір сечі буде прозоро-жовтим;
- перед донацією слід мати насичений вуглеводами та залізовмісними продуктами сніданок. Це дасть змогу підтримати сталий рівень глюкози в крові під час процедури.
Харчування в день донації — які продукти варто додати в раціон?
Раціон у день процедури має базуватись на:
- складних вуглеводних компонентах (картопля, макарони, каші);
- нежирних залізовмісних продуктах (нижче наведений перелік);
- продуктах, які містять вітамін С (вони покращують засвоєння заліза в травному каналі).
Продукти, багаті гемовим залізом (тваринного походження):
- птиця (курка чи індичка);
- риба та морепродукти, як-от тунець, креветки, молюски, пікша та скумбрія;
- субпродукти (наприклад, печінка).
Рослинні продукти, які містять негемове залізо:
- овочі та зелень, як-от шпинат, зелений горох, броколі, стручкова квасоля, зелень буряка, зелень кульбаби, листова капуста та мангольд;
- гречка, кіноа;
- фрукти та ягоди, наприклад полуниця, кавун, гранат, інжир, чорнослив, сливовий сік, курага, сушені персики;
- квасоля, сушений горох, сушені боби та сочевиця.
Продукти тваринного походження швидше засвоюються, оскільки мають вищу біодоступність заліза в кишківнику (20–30 %). А от залізо з рослинних продуктів засвоюється менше (2–10 %).
Продукти, що містять багато вітаміну С:
- солодкий перець;
- цитрусові;
- зелень, томати.
Як саме раціон впливає на кров та її якість?
Залежно від того, що споживає людина, у крові є різноманітні нутрієнти (поживні речовини). Враховуючи, що ми їмо не тільки цілком природні харчові продукти, а й перероблену їжу, то в кров потрапляють і барвники, підсолоджувачі, консерванти тощо. Тому за 1–2 доби до здачі крові потрібно утриматись від вживання процесованих продуктів та алкоголю.
Що не можна приймати перед процедурою?
Усі енергетичні напої треба виключити з раціону за 48 годин, оскільки ті можуть впливати на тонус судин. З кавою ситуація специфічна — якщо п’єте її регулярно, тоді можна вживати й у день донації, але краще утриматись, щоб звуження судин не ускладнювало забір крові.
Те ж стосується і ліків — від них варто відмовитись за 72 години до донації, щоб не передавати реципієнту/ці. В іншому разі кров може виявитися непридатною до переливання.
А з біологічно активними речовинами (вітамінами, гормонами, ферментами), зокрема КОКами, справа інша: зазвичай тут обмежень немає, але варто уточнювати в кожному центрі здачі крові, оскільки вимоги індивідуальні залежно від групи реципієнтів/ок.
Також необхідно відмовитися від куріння принаймні за 2 години до донації.
Ідеальний сніданок донора/ки — який він?
Хумус з овочами, цілозерновим хлібом та полуниця — вегетаріанський варіант.
Гречка з тушкованим шпинатом та шматочками печінки, на десерт — кілька шматочків кураги та яблуко — традиційний (омніворський) варіант.
Щоб швидко відновитись, дотримуйтесь таких рекомендацій:
- не навантажуйте себе фізичними вправами протягом 12 годин після;
- кілька годин після маніпуляції не вживайте каву, енергетичні напої, міцний чай;
- першу та другу добу пийте багато рідини;
- вживайте залізовмісні продукти, щоб посилити відтворення запасів феритину, гемоглобіну та еритроцитів;
- не вживайте разом із залізовмісною їжею каву, чай, молоко, кефір, трав’яні напої — це погіршує всмоктування заліза в кишківнику.
Хто має приймати добавки заліза після донації крові?
- жінки віком від 18 до 50 років, які здають кров понад 2 рази на рік;
- жінки віком понад 50 років, які здають кров понад 3 рази на рік;
- чоловіки, які є донорами понад 3 рази на рік.
Усі добавки / лікарські форми та дозування треба приймати лише після узгодження з лікарем/кою.