Жаби, яйця та сальмонела або як не підхопити бактеріальну кишкову інфекцію

Author:
Наталія Бушковська
Жаби, яйця та сальмонела або як не підхопити бактеріальну кишкову інфекцію

Почнемо із загадки. Уявіть собі, що в країні стався спалах сальмонельозу — інфекційного захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Захворіли здебільшого діти й переважно — дівчатка! Чому?Відповідь вас зацікавить — діти цілували жаб, копіюючи мультик «Принцеса і Жаба». Але замість принца отримали госпіталізацію в лікарню.

Що таке сальмонельоз і до чого тут жаби? З’ясовуємо.

Що важливо знати про сальмонельоз?

Бактеріальний збудник передається фекально-оральним шляхом — переважно через їжу, забруднену воду, брудні руки.

Основні симптоми сальмонельозу:

  • діарея (іноді з домішками крові);
  • підвищення температури;
  • болі в животі;
  • нудота та блювання.

Зазвичай симптоми тривають 4-7 днів. Після інфікування перші прояви хвороби можуть розпочатись як за 6 годин, так і за 6 днів.

Симптоми можуть бути помірними, а можуть викликати серйозне зневоднення, і людина потребуватиме госпіталізації. 

Варто обов’язково звернутись до лікаря, якщо:

  • діарея та висока температура (38, 8 і вище);
  • діарея триває понад три дні й не слабшає;
  • кров у калі;
  • сильна блювота, що заважає пити достатньо рідини.

Також слід бути уважними до ознак зневоднення, а саме:

  • мізерне сечовипускання;
  • пересихання в роті та горлі;
  • запаморочення, коли підводитесь на ноги.

Як не захворіти?

Запобігання спалахам сальмонельозу — це цілий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів. Проте ви можете себе захистити і на індивідуальному рівні.

На що важливо звертати увагу? Передусім — на зберігання та приготування їжі. Зазвичай сальмонельоз асоціюється з сирими яйцями — бактерія живе на яйцях птахів, і не лише курячих. 

Сальмонела може потрапляти й у середину яйця. Це може трапитися ще до формування шкаралупи. Але наразі це рідкісні випадки, якщо говорити про промислове птахівництво. 

Щоб уберегти себе від сальмонельозу, Центр з контролю та профілактики захворювань США радить ретельно готувати яйця, а також:

  • купувати їх в маркетах або у постачальників, які тримають яйця в холодильнику;
  • тримати яйця в холодильнику вдома;
  • не використовувати тріснуті яйця;
  • готувати яйця, поки жовток та білок не затвердішають;
  • бажано використовувати пастеризовані яйця та/або яєчні продукти;
  • після того, як мали справу з сирими яйцями, — ретельно помийте руки з милом. 

Так само ретельно треба мити кухонні прилади, які використовували під час приготування страви, яка містить сирі яйця.

Сальмонелою можна заразитись лише від яєць?

Сальмонела може міститись не лише в яйцях, але й у сирому м’ясі, овочах, фруктах і навіть процесованих продуктах (ковбаса, копчені вироби, сосиски). 

Проте не слід панікувати! Якщо ретельно готувати продукти та стежити за гігієною, ризики сальмонельозу не такі й високі. Але спалахи будуть траплятись, бо ми не все можемо контролювати на виробництві чи в закладах громадського харчування.

Сальмонельоз частіше трапляється влітку, адже висока температура сприяє розмноженню бактерії. 

Але до чого тут жаби? Річ у тім, що сальмонела — це частина нормального мікробіому рептилій та земноводних.

Тож поцілунок не перетворить жабу на принца, а от вас на пацієнта/ку інфекційного відділення — легко. Підхопити хворобу можна і від домашньої черепашки, якщо не помити руки після прибирання тераріуму.

У висновку:

  • стежте за гігієною рук та посуду;
  • якщо у вас сальмонельоз у помірній формі, і ви перебуваєте вдома — вам не можна готувати їжу для родини;
  • мийте руки після спілкування з тваринами;
  • обирайте продукти перевірених виробників;
  • вчасно кладіть їжу в холодильник.